Tandsteen verwijderen
Een goede reiniging is van levensbelang voor het behoud van tanden en kiezen. Naast goed poetsen met een elektrische tandenborstel is ook interdentale reiniging erg belangrijk. Interdentale reiniging wil zeggen dat tussen de tanden met behulp van tandfloss, tandenstokers of ragers plaque verwijderd wordt. Naast de dagelijkse reiniging is het verwijderen van tandsteen bij de halfjaarlijkse controle ook van belang. Aangezien u deze tandsteen niet zelf kunt verwijderen, is het verstandig hiervoor een afspraak te maken met uw tandarts of mondhygiënist. Bij ons werken gediplomeerde mondhygiënistes en preventie-assistentes. Zij voeren behandelingen uit die te maken hebben met het verkrijgen en het behouden van een schoon en gezond gebit.
Een preventie-assistente is een tandartsassistente die aanvullende cursussen heeft gevolgd voor het verwijderen van tandsteen. Een preventie-assistente voert geen tandvleesbehandelingen uit.
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus die werkzaam is binnen de mondzorg. Het beroep van Mondhygiënist is geregeld in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
Wat doet een mondhygiënist?
Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist:
- Het uitvoeren van mondonderzoek.
- Het maken van röntgenfoto’s.
- Het maken van afdrukken van het gebit.
- Het geven van voorlichting over het gebit en eventuele gebitsproblemen.
- Het geven van mondhygiëne-adviezen. Het verwijderen van tandsteen, tandplaque en aanslag.
- Het polijsten van het gebit.
- Preventieve behandelingen, zoals fluoride-applicatie en sealen.
- Polijsten van vullingen.
Tevens mag de mondhygiënist, als hij/zij voldoende ervaring heeft en een aanvullende opleiding heeft gehad, in opdracht van de tandarts een verdoving geven en kleine gaatjes vullen.
Wanneer gaat u naar een mondhygiënist?
Meestal op advies van de tandarts, wanneer:
- U last heeft van tandvleesproblemen, zoals gezwollen, rood of bloedend tandvlees.
- U tanden of kiezen heeft die los gaan staan.
- U regelmatig gaatjes heeft.
- U vaak tandsteen of aanslag heeft.
- U last van een slechte adem of vieze smaak in de mond hebt.
- Mondverzorging om andere redenen moeilijk is voor u.
Voor voorlichting over mondverzorging en mondgezondheid is geen verwijzing nodig van een tandarts of tandarts-specialist, maar voor alle overige werkzaamheden wel.